пʼятницю, 8 травня 2020 р.

у Фінляндії: як навчають початкові класи

У Фінляндії на обов’язковому дистанційному навчанні зараз усі діти, починаючи з 4-х класів. Учням перших-третіх класів рекомендовано залишатися за можливості вдома, хоча садочки й молодшу школу офіційно не закривали. Якщо батьки не можуть лишити маленьку дитину вдома, то вона відвідує садочок чи школу. Щоправда, таких дітей, кажуть фіни, не більше 20%.
Другий клас (8–9 років) однієї зі шкіл Гельсінки, у якому викладає Аня Хурінайнен-Косунен, працює дистанційно.
Каже, що формат, платформи для уроків і завдань кожен учитель обирає сам. Є Національна освітня програма (National Core Curriculum), яку кожна школа адаптує під власні можливості. Єдина вимога від Міністерства освіти й культури – кожен учень має займатися регулярно. У дітей повинні бути завдання на кожен день.
Як навчається фінський другий клас, дізнавалася журналістка “Нової української школи”.

КАНАЛИ СПІЛКУВАННЯ

Платформа Wilma – це місце офіційного спілкування фінських школярів, їхніх батьків і вчителів. Нею активно користувалися майже всі школи країни й до карантину. Вона об’єднує такі можливості як календар, пошту, щоденник і дошку оголошень. У кожного користувача є свій доступ до потрібних йому речей.
До прикладу, батьки бачать у Wilma відгуки про своїх дітей, повідомляють вчителям про заплановані пропуски чи хвороби. Діти ж отримують завдання й оцінки, а викладачі пишуть рекомендації щодо навчання.
Викладачі однієї школи намагаються використовувати одні й ті ж платформи, особливо для молодших школярів, щоби часта зміна інтерфейсу не призводила до втрати концентрації уваги.
Також чимало шкіл у Фінляндії вже кілька років тому перейшли частково або повністю на електронні підручники, тож це полегшує процес дистанційки.

ПРАВИЛА ДЛЯ БАТЬКІВ

На початку карантину вчителька повідомила батькам про правила, яких варто дотримуватися для успішного дистанційного навчання їхніх дітей.
1. Після того як діти прокинулися зранку, привели себе до ладу й поснідали, вони мають вийти надвір.
Ранкова прогулянка – це наче шлях дитини до школи, який вона проходила щодня до оголошення карантину. Хтось обходить свій будинок, хтось гуляє в саду чи дворі.
2. О 9.00 діти мають перевірити загальний канал на платформі Microsoft Teams.
Там розміщена вся необхідна інформація про завдання поточного дня: нова пісня, яку мають заспівати зранку разом, чи простенький танець, щоби діти порухалися перед початком занять чи на перерві, завдання на день. Цей канал – виключно для обміну інформацією щодо навчання.
3. Батьки мають слідкувати за часом, який діти проводять у телефонах і за комп’ютером. Під час навчання гаджет можна використовувати лише для навчання. Проте дитина не проводить увесь час за комп’ютером, адже має й роботу за підручником та в зошиті.
4. Протягом занять діти повинні мати перерви для руху і прийому їжі.
5. Вчителька доступна для навчання, запитань і спілкування з дітьми до 14.00.
Якщо діти мають запитання, вони можуть їх ставити через чат чи відеозв’язок. Або батьки допомагають їм.
6. Вчителька доступна для запитань і спілкування з батьками до 17.00.
7. Один раз на тиждень вчителька спілкується з батьками дітей і дітьми телефоном, щоби надати їм зворотний зв’язок.

Немає коментарів:

Дописати коментар