четвер, 1 вересня 2022 р.

Тренінг «Основні шляхи вирішення проблеми адаптації першокласників до навчальної діяльності»

1 вересня в Україні розпочинається новий навчальний рік. Він стане справжнім викликом і для учнів, і для батьків, і для педагогів, адже в умовах воєнного стану навчання відбуватиметься у зовсім нових форматах. Під час війни заклад освіти стає осередком, який дає змогу дітям отримувати не лише знання, але й психологічну підтримку, не втрачати відчуття приналежності до спільноти. Тому надзвичайно важливо гнучко підходити до організації роботи школи та налаштовувати освітній процес так, щоб він був комфортним і не травматичним для дітей та педагогів. Особливу увагу слід приділити першокласникам, адже адаптація до шкільного життя і в мирний час проходить не так  легко. А тут війна…


Враховуючи численні побажання вчителів, які у цьому році навчатимуть першокласників, 30 серпня 2022 р. в режимі онлайн відбувся тренінг «Основні шляхи вирішення проблеми адаптації першокласників до навчальної діяльності в умовах воєнного часу». Для участі в заході були запрошені вчителі перших класів ЗЗСО Тернопільської області..

Розпочала тренінг знайомством та ранковою зустріччю «Ми збираємо рюкзачок»  Коненко Лариса Богданівна, завідувач відділу дошкільної та початкової  освіти інституту. Вона наголосила на дотриманні безпеки та подоланні тривожності для  вчителя і  кожного першокласника під час перебування в школі, звернула увагу  на такі питання: «З чого почати роботу з батьками?», «Що повинен знати майбутній першокласник», «Як сформувати команду класу», «Як запобігти стресу в дитини під час повітряної тривоги». тощо.

Завідувач навчально-методичного центру психологічної служби та соціальної роботи Коротюк Зоряна Михайлівна детально  розібрала всі психологічні чинники, що сприяють успішній адаптації першокласників, запропонувала учасникам ряд практичних вправ, які допоможуть у цьому. 

Талановитий та надзвичайно творчий вчитель початкових класів ЗОШ І-ІІІ ст №7 м.Чорткова, вчителька, яка вже навчила два перших класи НУШ, переможець обласного етапу конкурсу «Вчитель року - 2020»  Матвіїєшин Тетяна Ігорівна поділилася власним досвідом та лайфхаками щодо того, як працювати з першачками та батьками, щоб навчання було цікавим,  ефективним  та приносило задоволення всім учасникам овітнього процесу.

Зубаль Ірина Василівна, методист відділу дошкільної та початкової  освіти у своєму виступі  зауважила, що однією з головних умов успішної адаптації дитини до школи є дотримання всіх принципів наступності між садочком та школою.

 Про важливість та актуальність національно-патріотичного виховання першокласника та про всі інформаційні ресурси  для цього розповіла методист відділу Кухтяк Сніжана Богданівна.

На завершення тренінгу Коненко Лариса Богданівна провела з учасниками релаксаційні вправи, які миттєво допоможуть педагогам і дітям  побороти стрес та страх  вдома і під час навчання в школі. 
















Немає коментарів:

Дописати коментар