четвер, 20 січня 2022 р.

Світ чекає крилатих


Освітню програму початкової освіти створено під науковим керівництвом А. Д. Цимбалару для 1-4 класів закладів загальної середньої освіти (далі Програма) відповідно до Закону України «Про освіту», Закону «Про загальну середню освіту», Державного стандарту початкової освіти (у редакції, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України (No 688 від 24.07. 2019), апробовано й експериментально перевірено в межах дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня «Дидактико-методичне і навчальне забезпечення реалізації концептуальних засад реформування початкової загальної освіти» (наказ МОН України No834 від 15.07.2016).


Відповідно до визначених у Державному стандарті цілей початкової освіти, Програму розроблено з метою нормативного забезпечення гармонійного розвитку та виховання особистості дитини для застосування набутого досвіду в навчальних і життєвих ситуаціях та закладання основ її особистісного зростання на наступному рівні освіти.
Відповідно до мети визначено стратегічні завдання, на виконання яких спрямовано Програму:

  • становлення особистості дитини, її духовний, психічний, соціальний, фізичний розвиток, розвиток пізнавальних здібностей;
  • морально-етичне, громадянське, патріотичне, естетичне, трудове, екологічне виховання дитини;
  • формування цілісного наукового образу світу;
  • формування позитивного емоційно-ціннісного ставлення дитини до самої себе, родини, громади, школи й навчання;
  • психолого-педагогічна адаптація дитини до шкільного життя;
  • формування ключових і предметних компетентностей;
  • формування культури міжособистісної взаємодії у різних формах і видах діяльності;
  • формування здатності до самовираження, зміни власної поведінки відповідно до потреб стійкого розвитку (соціально-правової, екологічно доцільної і здоров’язбережувальної та безпечної) у різних життєвих ситуаціях.
Мету й стратегічні завдання конкретизовано у пояснювальних записках до предметів вивчення, з урахуванням потенціалу реалізації засобами кожного з них.

Немає коментарів:

Дописати коментар