пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

Ідеї для ефективного навчання

Одним із важливих аспектів у роботі вчителя - це вміння привернути увагу кожного учня до навчання, зацікавити його так, щоб освітній процес став для нього дійсно захоплюючим та справив незабутнє враження 

 Тому для цього кожному вчителю доречно використовувати різноманітні творчі підходи, методи, прийоми, впроваджувати інноваційні ідеї на уроках, завдяки яким проведення уроків буде набагато цікавішим, більш привабливим.

Оксана Хомич, учителька початкових класів із м. Київ, пропонує добірку цікавих ідей цього напрямку .

🟩 Творче навчання
У свої роботі використовуйте цікаві інструменти для творчості, серед яких ігрові форми роботи, наочні вправи, цікаві технології. Вони допоможуть вам пробудити в дітей інтерес до навчання, зацікавлять їх. Намагайтеся використовувати хоча б незначні елементи творчості на кожному уроці. Пропонуйте їм різні ідеї для виконання (втілення), намагайтеся розвивати їх творчий потенціал.

🟦 Урок як захоплююча історія
Дітям до вподоби слухати, читати, дивитися захоплюючі історії з яскравим сюжетом, які завжди спонукають їх до знайомства з черговими пригодами героїв. Тому учням буде цікаво під час уроків поринути в яскравий світ подій, який у свою чергу інтегруватиметься з навчальним контентом та матиме подальше цікаве продовження.

🟨 «Розкадрування»
«Якби історію викладали у формі оповідань, її ніколи б не забули» - Редьярд Кіплінг. Так, саме метод розкадрування є одним із чудових способів навчати дітей предмету, окремій темі, яка вимагає покрокового запам’ятовування, у вигляді окремих візуальних ідей. Вчителі, викладаючи різні дисципліни, можуть використовувати розкадрування для відтворення тієї чи іншої події. Відповідно візуально стимулююча діяльність допоможе складні теми для запам’ятовування перетворити у доступний та цікавий зміст для легкого запам’ятовування учнями.

🟪 «Реальний світ»

Доповнюйте навчальну програму цікавим змістом, що буде суголосним із реальним життям. А також зробіть його максимально доступним та цікавим. Адже завдяки такому поєднанню реальний світ стає дітям більш зрозумілим, доступнішим. Вони знаю де та в яких ситуаціях зможуть застосувати набуті знання. Відповідно, таке навчання стимулюватиме в дітей інтерес до навчання та зацікавить їх.

🟥 Рольові ігри
Навчання через рольові ігри – це чудовий спосіб запропонувати дітям вийти із зони комфорту та розвинути навички міжособистісного спілкування. Рольові ігри зазвичай актуальні для учнів будь-якої вікової категорії. Одним із важливих завдань цього напрямку – залучення усіх учасників до цієї активності під час уроку.

🟩Головоломки та ігри
Освітній процес приносить дітям задоволення, коли різноманітні розвивальні гри, головоломки, творчі завдання стають невід’ємною частиною їх шкільного життя. Вони допомагають дітям мислити креативно, розвивати логічне мислення, комунікувати та поступово долати різного роду труднощі в процесі навчання.

🟨 Креативне класне середовище
Гарно оформлена, яскрава, весела класна кімната допоможе стимулювати творчість учнів, а також сприятиме кращому навчанню, дослідженню, захопленню, а також спонукатиме їх до вивчення різних предметів. Звісно, що не варто очікувати, що діти, особливо початкової школи, будуть упродовж усього дня знаходитися в класні кімнаті та цілий день навчатися. Головна мета креативно оснащеного класної кімнати полягає в позитивному налаштуванні учнів до навчання. Також надає комфортних відчуттів і педагогам.

🟦 Командна робота
Ні для кого не секрет, що від ефективної командної роботи завжди є величезний кінцевий результат. Тому доречно систематично організовувати зустрічі з колегами для спілкування. Пропонуйте їм ділитися досвідом, поглядами на вдосконалення методів та прийомів навчання, а також розкажіть і про свої педагогічні надбання. Якщо в такий спосіб здійснювати обмін досвідом, то ви помітите, що чимало з них володіють навичками цікавих стратегій. Отож, співпрацюйте та впроваджуйте інноваційні методи навчання.

🟧 Читання книг про творчість
В умовах сьогодення в книжкових крамницях є чимало книг, які допоможуть стати творчим вчителем. Для цього потрібно підібрати добірку творчих книжок, в яких описані творчі ідеї та техніки. Після чого варто кращі ідеї, роботи й розпочати навчання. Це буде справді корисний досвід для вашого професійного зростання.

🟪 Робота з любов’ю
Ви можете досягти висот у професійній сфері, якщо дійсно любите свою роботу і прикладаєте максимум зусиль для цього. Якщо ви маєте педагогічну свободу, ви завжди відчуватиме впевненість у собі. Відповідно це допоможе бути більш натхненним і креативним. Любов до своєї роботи розслабляє і забезпечує можливість експериментувати з новими, іноді на перший погляд нереальними ідеями.

Немає коментарів:

Дописати коментар